AMD Zen: Νέα αρχιτεκτονική πυρήνων

Αποτέλεσμα εικόνας για amd zen

Η AMD επιτέλους προέβη σε επίσημες ανακοινώσεις, αφήνοντας πίσω όλες τις διαρροές. Η αρχή έγινε αναλύοντας τους πολυαναμενόμενους επεξεργαστές x86 με τους πυρήνες Zen και την καινούργια αρχιτεκτονική τους που θα φέρουν ανταγωνισμό ξανά στην αγορά.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες μέσα από δημοσιεύσεις μας, δεν υπήρχε ουσιαστικά κάτι καινούργιο για να κρατήσει το ενδιαφέρον, αφού τα περισσότερα τα είχαμε αναφέρει στις αρχές του έτους όταν και έγινε γνωστό ότι η AMD εργάζεται σε κάτι καινούργιο, τόσο σε CPU, GPU αλλά και σε RAM.

Οι επεξεργαστές με τους πυρήνες Zen θα είναι ο απόγονος της οικογένειας των επεξεργαστών Bulldozer. Θα είναι οι πρώτοι μάλιστα πυρήνες επεξεργαστών που θα υιοθετήσουν την τεχνολογία SMT (Simultaneous Multithreading). Θα είναι επίσης η πρώτη σειρά από πυρήνες επεξεργαστών μετά την τεχνολογία CMT (Clustered Multithreading) που είχαν οι Bulldozer.

AMD Zen

Επιπλέον με την τεχνολογία SMT, οι Zen θα έχουν και σύστημα υψηλού εύρους χαμηλής καθυστέρησης στο cache. Αυτή είναι μια βελτίωση ζωτικής σημασίας πάνω σε προηγούμενες γενιές πυρήνων. Μέχρι πρότινος η κάτω του αποδεκτού απόδοση του cache ήταν ένα από τα πρώτα “χαντακώματα” που είχε η μικροαρχιτεκτονική των επεξεργαστών Bulldozer. Η AMD ανακοίνωσε ότι οι Zen θα είναι διαθέσιμοι ξεκινώντας από το επόμενο έτος. Οι νέοι πυρήνες των επεξεργαστών θα κατασκευαστούν με την τεχνολογία FinFET, ωστόσο η AMD δεν διευκρίνισε αν θα είναι στα 14nm ή στα 16nm τεχνολογίας FinFET. Αλλά πιστεύουμε ότι είναι ένα ασφαλές στοίχημα να ποντάρουμε στα 14nm που κατασκευάζει η GlobalFoundries.
Είπε κανείς τη λέξη απόδοση;

Καλά όλα τα σχόλια, καλές οι ορολογίες, οι εταιρείες και οι τεχνολογίες. Εδώ μιλάμε για λεφτά, μιλάμε για απαιτήσεις, άρα πρέπει να μιλήσουμε και για απόδοση.

Μέσα από λόγια του Mark Papermaster, του Διευθυντή Τεχνολογίας της AMD, έγινε γνωστό ότι οι πυρήνες Zen θα έχουν τεράστια βελτίωση στην ΙPC (Instrutions Per Clock) συγκριτικά με τους Excavator, που είναι η πιο πρόσφατη και τελευταία, ακόμα μη κυκλοφορίσιμη σειρά επεξεργαστών της οικογένειας Bulldozer. Μια βελτίωση της τάξης 40% είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό σημάδι βελτίωσης και όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία. Σαν αριθμός το 40% είναι η μια βελτίωση στην απόδοση που είναι ανεξάρτητος από την διαδικασία κατασκευής. Επομένως είναι μόνιμη βελτίωση μέσω αρχιτεκτονικής και θα είναι υπαρκτή ασχέτως με το πώς θα είναι φτιαγμένος ο επεξεργαστής.

AMD Zen

Αυτό το μείζον άλμα της απόδοσης φέρνει τους πυρήνες Zen στα ίσα με τους Haswell στη σύγκρισή ισχύος ανά νήμα πυρήνα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του PassMark. Βάλτε ότι θα έχει 8 φυσικούς πυρήνες, ότι θα έχει τη νέα τεχνολογία SMT, θα είναι αρκετά οικονομικοί (πολιτική της AMD μεγάλη ισχύς για λιγότερα χρήματα) τότε έχετε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό προϊόν που κοντράρει τον Extreme Core i7 5960X που κοστίζει σήμερα στα 900-1000 ευρώ.

Οι πυρήνες Zen θα μπουν στην σύνθεση προϊόντων της AMD για CPU και APU το 2016 σε σταθερούς και φορητούς υπολογιστές. Η επόμενη μάλιστα γενιά της AMD είναι κι αυτή στα πλάνα της εταιρείας και θα ονομάζεται Zen+, θα κυκλοφορήσει το 2017 και θα έχει ακόμα καλύτερες επιδόσεις ανά watt. Θα είναι μια επαναστατική βελτίωση που θα έχει γίνει πάνω στην υπάρχουσα τεχνολογία Zen. Η εταιρεία θα εκδώσει τους επεξεργαστές με πυρήνες Zen το 2016 μαζί με το νέο socket AM4. To socket αυτό θα στεγάζει CPU υψηλών επιδόσεων και APU που θα είναι βασισμένες στη επόμενη γενιά GPU αρχιτεκτονικής GCN με τεχνολογία κατασκευής FinFET.

Η νέα οικογένεια CPU υψηλών επιδόσεων που πρότινος διέρρευσε με το όνομα “Summit Ridge” θα έχει τεχνολογία SMT με υψηλό αριθμών πυρήνων και θα υποστηρίξει το πρότυπο μνημών DDR4. Η πλατφόρμα θα είναι βασισμένη στο νέο socket AM4 και ένα νέο chipset που ακόμα είναι άγνωστες οι λεπτομέρειές του. Από μη επιβεβαιωμένες διαρροές μάλιστα λέγεται ότι οι Summit Ridge επεξεργαστές θα έχουν ως και 8 πυρήνες Zen και 12MB L2 & L3 cache. Δυστυχώς, δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένο αν θα έχουν περισσότερους πυρήνες από όσο λέγεται.

AMD Zen

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Ναι, η AMD μίλησε και για εκδόσεις επεξεργαστών για Enthusiasts στο νέο socket AM4 και την 7η γενιά APU που θα κυκλοφορήσουν κι αυτοί το 2016. Περισσότερα θα μάθουμε εν καιρώ μιας και είναι μόδα να διαρρέουν πληροφορίες πριν την έλευση επίσημων ανακοινώσεων.

Συνοψίζοντας, βλέπουμε μια AMD ανανεωμένη, να εκμεταλλεύεται όλους τους πόρους της και συνεργασίες της με άλλες εταιρείες και τεχνολογίες τους για να μπορέσει να κοντράρει στα ίσα την Intel, τόσο σε λύσεις ανεξάρτητων επεξεργαστών όσο και σε επεξεργαστές με ενσωματωμένες κάρτες γραφικών. Βλέποντας την ΑΜD να αρχίζει να διορθώνει το πρόβλημα του όγκου της αρχιτεκτονικής των επεξεργαστών της, δε θα αργήσει η μέρα που θα δούμε τους πυρήνες Zen να ανταγωνίζονται τους Intel Cannonlake στα 10nm που είναι παρεμφερούς σχεδιασμού με τους Skylake.

Αυτό που περιμένουμε είναι να δούμε τα Hi End συστήματα και τις τελικές τους επιδόσεις και από πλευράς AMD αλλά και πλευράς Intel.

AMD Zen

Πηγή: 1, 2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s